WSTRĘTNE CHORÓBSKO!

...dopadło Zosię. Pani doktor stwierdziła wirusa i zapisała kilka niegroźnych specyfików w tym witaminę C w kroplach, aby babcia zosi lepiej się poczuła ;) Moja mama od kilku dni chodzi za mną i mówi jak witamina C jest ważna dla człowieka. No to Zosia dostała zalecenie 3x dziennie po 5 kropli z dedykacją dla babci :):) Uwielbiam naszą Panią Doktor :) Zoś mimo choroby nie jest marudna, śmieje się i tańczy (tupie nogami) w rytm muzyki!


nebulizacja solą fizjologiczną

inhalacja niemowlaka

Znalazłam w internecie kilka naturalnych sposobów na suchy kaszel. Chyba wypróbuję pierwszy z nich. Może Wam też się przyda :) Brzmi pysznie i jeszcze leczy! :)
źródło znajdziecie tutaj.

Kompot z gruszek

  • 4-5 gruszek razem ze skórką (ma ona działanie nawilżające!)
  • 1 garść migdałów
  • ok. 3 niepełnych szklanek wody
Migdały zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. Gruszki umyć i pokroić na niewielkie kawałki razem ze skórką. Gotować gruszki razem z migdałami ok. 10-15 minut na niewielkim ogniu.
Gotowy kompot pijemy 2-3 razy dziennie i zjadamy gruszki z migdałami.

Kasza manna z koglem moglem

  • 4-5 łyżek kaszy manny
  • ok. 1 i 1/2 szkl. mleka krowiego
  • 1 żółtko
  • ok. 1 łyżka miodu
  • szczypta kurkumy
Zagotować powoli 1 szklankę mleka, pozostałe pół szklanki wymieszać z kaszą manną i powoli wlewać do gorącego mleka, energicznie mieszając. Gotować na malutkim ogniu przez ok. 1-2 minuty aż do zgęstnienia. Żółtko utrzeć z miodem i dodać do gorącej kaszy i wymieszać (nie gotować)! Na koniec można dodać szczyptę kurkumy.

Kisiel migdałowy

  • 100 g migdałów
  • ok. 1 i 1/2 szkl. wody
  • 1-1,5 łyżki kuzu (skrobia roślinna)
  • 1-1,5 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
Migdały zalać wrzątkiem i obrać ze skórki, następnie zalać wodą i zostawić na 3-4 godziny, a najlepiej na noc. Zmiksować blenderem migdały wraz z wodą. Powoli zagotować, dodać kuzu rozmieszane w niewielkiej ilości zimnej wody, energicznie mieszając. Gotować ok. pół minuty. Na koniec dodać do smaku miód lub cukier trzcinowy oraz szczyptę kurkumy (nie gotować).
W podobny sposób można przygotować mleko migdałowe, wówczas po lekkim podgrzaniu dodajemy nieco miodu do smaku i szczyptę kurkumy.

Kisiel gruszkowy

  • 2 gruszki ze skórką
  • ok. 1,5 szkl. wody
  • ok. 1-1,5 łyżki
  • cukier trzcinowy lub miód do smaku
Gruszki umyć i pokroić na małe kawałki, gotować w wodzie ok. 5 – 8 minut (na małym ogniu). Następnie zagęścić kuzu wymieszanym wcześniej z odrobiną zimnej wody, gotować ok. 1 min. Następnie dodać miód lub cukier trzcinowy do smaku.




Brak komentarzy