AUTUMN TREATS- CIASTKO Z JABŁKIEM


apple muffin

Jeżeli macie ochotę na szybki i prosty przepis oczywiście w klimatach jesiennych, zapraszam po przepis.

Składniki na 6 ciateczek:

Gotowe ciasto francuskie
2 jabłka
konfitura morelowa (lub jakakolwiek, która będzie Wam smakowała w połączeniu z jabłkami)
cynamon
cukier puder
odrobina mąki do podsypania ciasta przy wałkowaniu
blacha do pieczenia muffinów

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st C
2. Jabłka przekrój na pół, oczyść ze środka i pokrój w cienkie plasterki.
3. Włóż pokrojone jabłka do miski zalej wodą i wstaw na 3 min do mikrofalówki.
4. Wylej wodę z miski.
5. Cisto francuskie lekko rozwałkuj
6. Przetnij na 6 równych części



7. Posmaruj ciasto konfiturą.
8. Ułóż jabłka na dłuższej krawędzi ciasta tak, żeby 2/3 wystawały poza ciasto.


9. złóż ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi i dociśnij, aby dobrze się skleiło.
10. Posyp ciasto cynamonem i odrobiną cukru pudru.
11. Zroluj ciasto do powstania różyczki.


12. Gotowe różyczki wstaw do formy.

jesienne ciastko

13. Piecz w 180 st C przez 45 minut (z termoobiegiem odrobinę krócej


14. Podawać w długie jesienne wieczory :) Smacznego!


..a do dalszego eksperymentowania ze słodkościami zachęcił mnie dzisiaj Buddy! ;)


mama zosi

1 komentarz