CARROT CAKE WITH MASCARPONE CREAM

autumn treats


Na dworzu szaro a na blogu cisza. To chyba nie przypadek, że symbol jesieni - dynia- jest w kolorze zachodzącego słońca. Przynajmniej w ten sposób można sobie zrekompensować jego brak na niebie. Co robimy w dni takie jak te? Eksperymentujemy w kuchni :) Znalazłam w internecie rewelacyjny przepis i postanowiłam go wypróbować. Wyszło pysznie.

Składniki:

ciasto
2 jajka
2/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka skórki z pomarańczy (świeżej) ja użyłam trochę więcej
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki żytniej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki drobno startej odsączonej marchewki ja użyłam trochę więcej
1 łyżeczka przyprawy korzennej. ja zamiast gotowej przyprawy starłam gałkę muszkatałową, rozgniotłam goździki, kardamon, imbir i dodałam sporo cynamonu 
1 szklanka rodzynek. ja rodzynki zastąpiłam płatkami migdałów

krem
300g serek mascarpone
5 łyżek cukier puder
1op śmietki kremówki
1 łyżeczka wanilii/ ekstrakt waniliowy

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 165 st C
Jaja utrzeć z cukrem. Dodać skórkę pomarańczową
Cały czas mieszając dodać olej, następnie resztę sypkich produktów
Na koniec dodaj marchewkę i płatki migdałowe/rodzynki.

Blaszkę nasmaruj masłem (ja użyłam do tego okrągłej, silikonowej)
Piecz przez 35-40 min. Ostudź ciasto.

Oryginalny przepis zawiera nasączenie ciasta syropem cukrowo- cytrusowym, ale ja z niego zrezygnowałam. Dzięki czemu moja wersja miała "kilka" kalorii mniej.

Wykonanie kremu:

Śmietankę kremówkę ubij na sztywno.
serek mascarpone wymieszaj z cukrem i wanilią.
Dodaj śmietanę do serka i wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przed umyciem koniecznie obliż mieszadło miksera :):) nie można pozbawiać się tej przyjemności..


Udekoruj ciasto kremem. I ciesz się chwilą :)






mama zosi

Brak komentarzy