DOGADZAMY SOBIE/ MACARONS

łatwy przepis na francuskie makaroniki

Od już blisko 2 tygodni, jestem chora. Jakieś zwykłe przeziębieniocoś, ale nie daje za wygraną. Siedzimy więc sobie w domu, rysujemy, gotujemy, jemy i internetujemy w większej ilości.  Ja w poszukiwaniu fajnych blogów, Zosia- nowych bajek na YT. Jedyna zaleta takiego chorowania w domu to jedno wielkie usprawiedliwienie na większość niewygodnych czynności domowych. No bo przecież, jestem chora i musze odpoczywać. Właśnie pisząc to uświadomiłam sobie, że to może być zakamuflowany powód mojego niedojścia jeszcze do pełni sił ;) Tak czy inaczej, jesteśmy sobie w domu, nigdzie się nie śpieszymy, robimy fajne rzeczy i możemy nawet chodzić w piżamie! 
Przy okazji szperania w internecie, natknęłam się na przepis makaroników na zaprzyjaźnionym blogu MY COOKBOOK SOKO. Piękne równiutkie serduszka autorki skusiły mnie do własnych poszukiwań i ostatecznie znalazłam przepis idealny dla siebie. 

Jesteście gotowi na swoje własne piękne i pyszne makaroniki? To zapraszam!

SKŁADNIKI NA "SKORUPKĘ":
--3 jajka
--¼ szklanki białego cukru (50 g)
--2 szklanki cukru pudru (200 g)
--1 szklanka mąki z migdałów (120 g) (Ja użyłam, rozdrobnionych na drobny proszek, płatków migdałów)
--szczypta soli
--barwnik spożywczy

SKŁADIKI NA NADZIENIE: 
--80 gr miękkiego masła
--3/4 szklanki cukru pudru
--olejek migdałowy wedle uznania
tutaj możecie szaleć- wszystko co Wam wpadnie do głowy, jest duża szansa, że sprawdzi się jako nadzienie.

KROK 1
Nagrzej piekarnik do 150 stopni C.

KROK 2
Z białek (ważne: o temperaturze pokojowej) ubij sztywną pianę, dodaj sól i biały cukier. Ubijaj aż całość będzie sztywna. Następnie dodaj barwnik spożywczy. (po upieczeniu kolory bledną)

KROK 3
Przesiej migały/mąkę wraz z cukrem pudrem- całość dokładnie wymieszaj.

KROK 4
Do ubitej wcześniej pany dosyp migdały/mąkę z cukrem pudrem. Mieszaj stanowczo, jednak jak najmniejszą ilością ruchów do uzyskania gładkiej konsystencji.

KROK 5
Na blasze umieść silikonową formę do makaroników. (kiedyś piekłam makaroniki na papierze i niestety większość się do niego przykleiła. Dla bezpieczeństwa udanego wypieku używam specjalnie do tego przeznaczoną silikonową matę.) Na matę nanieś równe ok 5 cm kropki.

KROK 6
Podnieś blachę na wysokość 30 cm i upuść ją na równą powierzchnię. Czynność powtórz kilka razy W ten sposób pęcherzyki powietrza wydostają się na zewnątrz.

KROK 7
Odstaw makaroniki do lekkiego wyschnięcia na 20 min.

KROK 8
Piecz przez równo 20 min




NADZIENIE:
Masło utrzyj na gładką masę, dodaj cukier puder oraz olejek wedle uznania.
Nie przejmuj się bałaganem, smak makaroników wszystko wynagrodzi :)


fransuskie makaroniki


Teraz pozostaje tylko nałożyć krem pomiędzy dwie "skorupki". 

Smacznego!
mama zosi


3 komentarze

  1. Oj wyglądają pięknie...chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje nemezis ;) kiedyś w końcu mi wyjdą tak jak powinny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wszystko kwestia dobrego przepisu. :) Myślę, że z tym powinny się udać :):) Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń