AUTUMN TREATS: FRYTKI Z DYNI


Od 4 dni jestem na diecie dr Dąbrowskiej. Super łatwo nie jest, ale po dzisiejszym odkryciu dużo łatwiej będzie mi pogodzić się z myślą o kolejnych 38 dniach postu/diety owocowo warzywnej. Nie przedłużając- mam dla Was szybki prosty i bardzo zdrowy przepis na frytki.

Składniki na jedną blaszkę:

0,5x małej dyni Hokkaido 
2x łyżeczka słodkiej papryki mielonej
0,5 łyżeczki papryki mielonej ostrej
3x duże ząbki czosnku
3x szczypta soli
3x szczypta oregano

przygotowanie:

-Nagrzać piekarnik do 200 st C
-Dynię obrać i pokroić na cienkie plasterki
-Dynie wsypać do miski i dodać resztę składników (bez oregano)
-Całość dokładnie wymieszać
-Rozłożyć frytki na blasze, tak aby się nie dotykały
-Posypać oregano
-Piec przez 20/25 min









Smacznego!
mama zosi

2 komentarze

  1. nie udalo misie.... 1za duza temp wiec sie troche przypalily...areszta nie byla chrupiaca.. nie wiem one maja byc chrupiace?? mozeza male kawalki je pokroilam... sprubuje jezcze raz... ehh moze sie uda wtedy

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam je już 3 razy i za każdym razem w 200 st C.. Może mam słabszy piekarnik :) Proszę spróbować w niższej temperaturze i obserwować frytki. Jak będą przypominały te z pierwszego zdjęcia to znaczy, że czas je wyjąć. Mam nadzieję, że się uda! :)

    OdpowiedzUsuń