SMAKI LATA: CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

ciasto śliwkowe

Wczoraj nabrałam ochoty na ciasto śliwkowe. Udało mi się znaleźć super łatwy i szybki przepis bez konieczności wkładania ciasta na kruszonkę do lodówki (zawsze mnie to zniechęca). Jeżeli macie ochotę na domowe ciasto śliwkowe, i piękny zapach w domu to zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

SKŁADNIKI:

mąka tortowa 250 gr
1 żółtko
cukier 100 gr
masło (ja użyłam więcej niż w oryginalnym przepisie) 180 gr
1 łyżeczka proszku do pieczenia
śmietana 18% 3 duże łyżki
śliwki

WYKONANIE:

1) Rozgrzej piekarnik do 180 st. C
2) Wszystkie składniki (z wyłączeniem śmietany i śliwek) zmieszaj razem.
3) Odłóż 1/3 ciasta (na kruszonkę)
4) Do pozostałego ciasta dodaj śmietanę.
5) Gotowe cisto wyłóż dość cienko na formę z papierem do pieczenia.
6) Ponakłuwaj spód widelcem
7) Wstaw spód ciasta na 15 min do piekarnika
8) Umyj i pokrój śliwki na ćwiartki
9) Po 15 min wyjmij spód i ułóż na nim śliwki skórką do dołu
10) Całość posyp kruszonką
11) wstaw do piekarnika na 45-50 min

Gotowe, czujecie już zapach? :)



ciasto śliwkowe

mama zosi

1 komentarz